Burun kanamasının nedenlerini lokal ve sistemik nedenler olarak ikiye ayırabiliriz.
Lokal nedenler
● Travmatik nedenler: En sık burun kanaması nedenidir. Burun karıştırma alışkanlığı özellikle çocuk yaş grubunda en sık kanama sebebidir. Yabancı cisim yine çocukluk yaş grubunda burun kanaması nedenlerinden biridir.
● Burun ameliyatları, burun travmaları, yüzme dalma gibi barotravmalar (basınç travması), uzun süre burun spreylerinin kullanımı erişkinlerde travmaya bağlı burun kanaması nedenleri arasındadır.
● Septal patolojiler: Burun içindeki eğrilikler normal hava akımını bozdukları için kuruluk ve kabuklanmaya arkasından da burun kanamalarına neden olabilir. Ameliyatla bu problemin çözülmesi kanamaların da sona ermesini sağlayabilir.
● Mevsim: Özellikle kış aylarında ısıtma sistemlerinin yarattığı kuruluk ve üst solunum yolları enfeksiyon sıklığı nedeniyle çocuk ve erişkin yaş grubunda burun kanaması daha sık görülür.
● Enfeksiyoz ve enflamatuar hastalıklar: Viral ve bakteriyel üst solunum yolları enfeksiyonları, saman nezlesi gibi alerjik durumlar burun mukozasının daha şiş ve gevrek hale getirir. Bu zeminde burun kanaması meydana gelebilir.
● Tümörler: Burun içerisi, sinüsler ve geniz kaynaklı tümörlerde burun kanamasına neden olabilir. Ancak bu burun kanamaları genellikle tek taraflı sürekli ya da tekrarlayıcıdır.
Sistemik nedenler
● Pıhtılaşma bozuklukları: Hastanın doğuştan ya da sonradan gelişen pıhtılaşma bozukluğu ile giden bir kan hastalığı söz konusu ise burun kanaması en sık ortaya çıkan belirtilerden biridir.
● Hormonal nedenler: Hamilelik döneminde kan hacmi artışı nedeniyle burun kanamaları görülebilir.
● Kalp damar hastalıkları: Hipertansiyon, kalp yetmezliği gibi kalp damar hastalıkları da erişkin popülasyonda burun kanamalarının önemli nedenlerinden biridir.